Інновації майбутнього сьогодні

11.06.2020 |Tech StartUp School

10 червня 2020 року на базі бізнес інноваційного центру Tech StartUp School  було офіційно відкрито перший у Львівській області Науковий парк “SID City” Львівської політехніки. 

SID City з англійської перекладається як Science, Innovation, Development. Ініціатори створення наукового зазначають, що парк матиме низку характерних особливостей, серед них наголошують на таких: 

  • створення унікальної інноваційної екосистеми регіону;
  • розвиток науково-технічної та інноваційної  діяльності, використовуючи пільги для наукових парків та доступ до нових фінансових можливостей;
  • використання наукового потенціалу з сучасними технологіями;
  • створення цікавого простору та умов для розкриття  потенціалу студентів;
  • креативний простір для творчості та  відпочинку;
  • умови для розвитку власних стартапів;
  • залучення інноваційних організацій та підприємств для створення спільних виробничих майданчиків.

Науковий парк має на меті підтримувати ініціативи молодих людей, сприяє просуванню інновацій. Ще – допомагає створити унікальну інноваційну екосистему міста. Кожен хто прийде буде почутий та отримає підтримку. 

«Наша головна ідея – розвиток інновацій шляхом створення наукового середовища. Традиційно вважається, що науковий парк об’єднує науку та бізнес. Ми хочемо зробити так, щоб він починався з науки та закінчувався на логістиці, себто на кінцевому споживачеві послуг та продуктів. Також, це простір, перебуваючи на території якого, люди взаємо збагачувалися б у різний спосіб: за допомогою відпочинку, творення, навчання тощо», – зазначив керівник Tech StartUp School, директор SID City Назар Подольчак.

В Україні є декілька наукових парків.  Науковий парк Львівської політехніки та Tech StartUp School має  найбільший статутний капітал в Україні і становить 3,12 млн. гривень. 

Засновниками Наукового парку “SID CITY”  є 

  1. Національний університет «Львівська політехніка»;
  2. Корпорація «СОФТСЕРВ»;
  3. Товариство з додатковою відповідальністю «ГАЛ-КАТ»;
  4. Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «РОЯЛ-СТАНДАРТ»;
  5. Громадська організація «ТЕХ СТАРТАП СКУЛ».

Партнерами виступили 

Львівська обласна державна адміністрація та Львівська Міська рада, Асоціація випускників Львівської політехніки, «Приватбанк» та львівське представництво Державної інноваційної фінансово-кредитної установи. 

Ректор Юрій Бобало зазначив, що створення наукового парку у Політехніці — це перспектива на майбутнє. Можливості Політехніки величезні, а науковий парк це та структура, яка буде об’єднувати всі ці можливості

На початку своєї роботи науковий парк складатиметься з 3 комплексів, загальною площею понад 27 тис. м2. Також науковий парк має 7,5 га вільної землі, на яких в майбутньому планують звести нові об’єкти наукового парку.

Пріоритетними напрямками роботи парку є

  • Новітні ресурсозберігаючі технології.
  • Машинобудування та приладобудування, відновлення і ремонт техніки.
  • Мікроелектроніка, інформаційні технології, телекомунікації.
  • Вдосконалення хімічних технологій, нові матеріали, розвиток біотехнології.
  • Високотехнологічний розвиток агропромислового виробництва.
  • Транспортні системи: будівництво і реконструкція:
  • Охорона і оздоровлення людини та навколишнього середовища.
  • Розвиток інноваційної культури суспільства.

На вул. Городоцькій передбачено створення виробничих майданчиків, які працюватимуть у напрямку виробництва інноваційної продукції.На вулиці Колесси у приміщеннях  Tech StartUp School передбачається створення та розвиток сфер ІТ та біотехнології.  Створення креативного простору передбачено у комплексі по вул. Князя Романа. 

Голова ЛОДА – Максим Козицький  зазначив: «Нещодавно увесь світ із захопленням спостерігав як відомий винахідник Ілон Маск запускав ракету у космос, сьогодні ми відкриваємо науковий парк і хто зна, можливо саме завдяки «SID CITY» світ отримає ще одного Ілона Маска, Стіва Джобса чи Джеффрі Безоса. Я завжди наголошую на всебічному та активному розвитку молоді, особливо студентства. Переконаний, саме студенти є рушійною силою та каталізатором багатьох процесів в Україні, тому нам варто вкладати кошти, час, ресурси і можливості у їх навчання, розвиток, ріст та формування громадянської думки та позиції. Не дарма кажуть, що за молоддю майбутнє ті саме молодь визначає наш вектор руху. Завдяки такому парку, як «SID CITY» студенти матимуть можливість розвиватися креативно, зможуть почати власний стартап, матимуть простір для розкриття свого потенціалу. Особливо цінно, що науковий парк допоможе створити унікальну інноваційну екосистему регіону, залучити інноваційні організації та підприємства для співпраці. ЛОДА підтримує і буде надалі підтримувати освітні та розвиваючі проекти на Львівщині».

За словами Назара Подольчака, найближчим часом парк має укласти угоди про спільну діяльність з українськими та іноземними інвесторами. Усі компанії, які долучаться до SID City, матимуть гарантовані державою пільги, зокрема під час сплати оренди державного або комунального майна, а також податкові преференції. 

Пресконференція – відкриття

 

Фото -ЛОДА