Науковці та розробники Львівської політехніки отримають суттєву державну кредитно-фінансову підтримку

02.01.2020 |Tech StartUp School

Мабуть, невипадково саме в приміщенні Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» відбулося підписання меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Державною інноваційною фінансово-кредитною установою (ДІФКУ) та Львівською облдержадміністрацією. Угоду підписали голова Львівської держадміністрації Олег Синютка та голова правління ДІФКУ Володимир Ставнюк. Також меморандум про співпрацю та створення національної інноваційної екосистеми підписано між Tech StartUp School (директор Назарій Подольчак) і Державною інноваційною фінансово-кредитною установою (голова правління ДІФКУ Володимир Ставнюк). У церемонії підписання взяв участь ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало.

У вітальному слові ректор зазначив:

– Це – знакова подія не лише для Львівщини, але й для нашого Університету. Адже ті інноваційні речі та винаходи, над якими ми працюємо, нарешті отримають надійну державну підтримку, зокрема кредитно-фінансову.

Натомість очільник Львівщини Олег Синютка наголосив:

– Старання Львівської політехніки отримують сьогодні визнання на загальноукраїнському рівні. Приємно, що Державна інноваційна фінансово-кредитна установа – структура, створена урядом для реалізації найкращих проектів, знаходить свою візію насамперед на Львівщині. Підписаний нами документ дасть змогу молодим активним людям, які мають свої ідеї, отримати суттєву фінансову допомогу на державному рівні і в кінцевому результаті реалізувати нашу мрію.

Голова правління ДІФКУ Володимир Ставнюк наголосив, що меморандум спрямований передусім на підтримку українських науковців та винахідників:

– Держава знову розпочинає підтримувати наших науковців, винахідників. Львівський регіон є для нас базовим, тут ми бачимо такі потужні та перспективні вищі навчальні заклади як Львівська політехніка та Національний університет імені Івана Франка. Цьогорічним бюджетом передбачено виділити їм перші 50 мільйонів гривень на підтримку Фонду розвитку винахідництва. Ми хочемо, щоб максимальна кількість вітчизняних науковців залишалась в Україні. Сподіваємось, що після підписання меморандуму вони, отримавши фінансову підтримку, залишатимуться і працюватимуть в Україні.

Згодом Володимир Ставнюк провів презентацію можливостей, які відкриває співпраця з очолюваною ним установою. Насамперед місія цієї установи полягає у фінансуванні за рахунок власних та залучених коштів науково-технічних і маркетингових досліджень, конструкторсько-технологічних та інших проектних робіт, науково-технічного пошуку, а також (за погодженням з Кабінетом Міністрів України) інноваційних та інвестиційних проектів і програм, спрямованих на впровадження у виробництво прогресивних науково-технічних розробок і технологій, освоєння випуску нових видів продукції на створених нових виробництвах. Промовець, зокрема, торкнувся програми підтримки стартапів та розвитку інноваційної екосистеми, згідно з якою держава повинна підтримувати талановитих розробників ще на початку виникнення ідеї і супроводжувати проект до того часу, допоки цього потребуватимуть розробники. Назвав Володимир Ставнюк і максимальну суму підтримки одного проекту – 200 тисяч доларів.

Згодом директор Tech StartUp School професор Назарій Подольчак провів презентацію політехнічної інноваційної школи, охарактеризувавши її як своєрідний стартап стартапів. Він розповів про вже реалізовані ідеї та перспективні проекти. А очільник ДІФКУ запевнив, що всі цікаві стартапи львівських політехніків, включно зі студентськими, не залишаться без державного фахового супроводу та фінансової підтримки.