Директор Tech StartUp School Назар Подольчак про трансфер технологій та комерціалізацію стартапів

02.12.2021 |Tech StartUp School

Наукові розробки не повинні залишатися на папері, їх потрібно реалізовувати, а найважливіше комерціалізовувати й отримувати з них фінансову вигоду. Сьогодні цим питанням займаються чи не всі політехніки, бо більшість інститутів справді мають розробки, які варто показати світу, і які будуть актуальні на ринку технологій та стартапів.

У межах Львівської політехніки створено багато окремих інструментів, які фактично реалізовують процес трансферу технологій між наукою і бізнесом та займаються його комерціалізацією – це, власне, Tech StartUp School, Науковий парк, різні програми спільно з Фондом Степана Черновецького, це Absolute Solution Hub, де розміщено цілий каталог винаходів Tech StartUp School, які мають перспективу для реалізування. Це, безсумнівно, приватні проєкти, які профінансували інвестори, що принесуть Політехніці фінансову вигоду. Наприклад, Науковий парк, який фактично є основним інструментом у цьому процесі, зараз виграв три гранти по 1,5 мільйона гривень кожен.

«Ми маємо два спільні проєкти з дослідження водню із компанією Hydroxy Power , яка отримала велике фінансування і спільно з нами створює Центр водневих технологій, перший в Україні. Хоч Tech StartUp School не довго на ринку, але маємо велику кількість проєктів на початкових стадіях розробки – це біотехнології , медичні розробки, різноманітні технічні стартапи. Сьогодні з медичним університетом ми розробляємо систему для вправляння щелепи і вже маємо перші прототипи. Певна річ, саме ці проєкти і є фактичним трансфером технологій», – ділиться директор Tech StartUp School Назар Подольчак.

У межах Наукового парку Tech StartUp School планують створити Центр сертифікації випробовувань, бо, власне, його бракує для ефективного провадження досліджень в університеті. Часто виникає потреба в сертифікаті відповідності пристрою чи технології і, звичайно, створення відповідної структури буде нам на руку. Вже зібрали дані, які саме підрозділи Львівської політехніки можуть офіційно провадити сертифікацію – виявилось, що їх не так багато, здебільшого це лабораторії хіміків і будівельників. Але ентузіазм не зменшився й Політехніка має серйозний намір щодо об’єднання своїх компетенцій. Додатково вже підписали договір із медичним кластером, який також має бажання брати активну участь у цьому процесі. Отже, є реальна можливість створити важливу не тільки для університету, а й для Львова структуру.

«Науковий парк – дієвий інструмент, та ще створюємо й Індустріальний парк – це також буде вагомий інструмент для комерціалізації, але більш масштабного виробництва. Коли ми перші прототипи протестуємо у Центрі сертифікації випробовувань, то ми їх передаватимемо на виробництво в Індустріальний парк, де будуть пільги для Політехніки», – додав Назар Юрійович.

ВАЛЕНТИНА СОФІЛКАНИЧ, ЦЕНТР КОМУНІКАЦІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ