Музей науки та інновацій Львівської політехніки ― місце, де формуватимуть юних винахідників

06.04.2022 |НАТАЛІЯ ПАВЛИШИН, ЦЕНТР КОМУНІКАЦІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ

Завдяки сконсолідованим зусиллям та спільним цілям колективів Tech Startup School Львівської політехніки, музею Малої академії наук України Києва та музею Цікавої науки Одеси у Львові почав працювати Музей науки та інновацій, де вже презентували майже сотню інтерактивних експонатів.

― Ми вагалися, наскільки доречно в такий складний для України час відкривати цей музей. Та врешті зрозуміли, що наука й освіта завжди актуальні, адже це та сила, яка допомагає нам перемагати в усьому, а особливо в тій ситуації, в якій зараз перебуваємо, ― зазначив у своєму виступі під час презентації Музею науки та інновацій директор Tech Startup School Назар Подольчак.

Вітаючи присутніх на відкритті цього музею, ректор Львівської політехніки Юрій Бобало наголосив, що започаткування такого проєкту свідчить про те, що життя продовжується:

― Важливо, що цю ініціативу підтримав увесь колектив Львівської політехніки, і в цих приміщеннях працюватиме Музей науки та інновацій. Переконаний, що це буде не просто музей з експонатами, а тут відшліфовуватимуться наукові дослідження, які проводитимуть діти. Основна аудиторія ― школярі, з якими співпрацюватимуть найкращі інноватори Tech Startup School. І це дасть прекрасний результат. Тут має бути місце цікавої науки для наших дітей.

Те, що відкриття таких осередків саме зараз свідчить, що ми ― сильні, об’єднані спільними ідеями та стійкі навіть перед найбільшими викликами, переконаний заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Іван Собко. Він підкреслив, що сьогодні діти й молодь дуже обізнані і здивувати їх досить складно. Тому треба скеровувати їхній потенціал в інновації та науку, тобто те, що дасть можливість бачити майбутнє.

― У нас є ще одна чудова новина. Спільно з Львівською політехнікою та депутатами Львівської облради (членами депутатської комісії з питань освіти, науки та інновацій) департаменту вдалося реалізувати важливий задум ― погоджено створення двох технічних ліцеїв. У цей непростий для країни час це додає оптимізму та певності, що ці кроки формують наше майбутнє. Сьогодні країни перемагають не кількістю, а інтелектом. Тож цей музей ― це добра справа, яку ми всі разом робимо, ― підкреслив очільник департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска.

Завідувач відділу освітніх програм Центру інтерактивної музейної науки Малої академії наук України Василь Дунець, демонструючи присутнім експонати й розповідаючи про відмінність Музею науки та інновацій від звичних музеїв, підкреслив, що один із головних принципів ― заборонено не торкатися. Тож відвідувачі можуть розвивати свою допитливість.

Щодня в Музеї науки та інновацій відбуватиметься шість наукових шоу, які проводитимуть інтерпретатори з Одеси та Києва.

Серед експонатів є багато тих, які Мала академія наук у Києві через воєнні дії перевезла до Львова ― магнітний міст, стіл із головоломками, дзеркальне письмо, хрестики-нулики у 3D, гру «Зав’яжи шнурок», «Єдине обличчя на двох», «Прозорий комп’ютер», «Стілець із цвяхами», квадратні колеса, магнітну рідку речовину та настінні оптичні ілюзії.

Частину експозиції сформували також силами Політехніки та її підрозділу Tech Startup School. Це зокрема, колиска Ньютона, міст Леонардо да Вінчі, інтерактивна пісочниця, інтерактивна підлога, в якій об’єднано 100 ігор, торс людини, експозиції архітектурних об’єктів культурної спадщини Львова.

Музей розташований на вулиці Січових Стрільців. До завершення війни вхід у музей ― безоплатний, за умови попередньої реєстрації.