Переможець програми CIG R&D LAB 2022/2023 у Львівській політехніці розповів про свій проєкт

23.01.2023 |КАФЕДРА СИСТЕМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ

Випускник магістратури кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки Андрій Михайлів наприкінці минулого року ще студентом став переможцем освітньо-стипендійної програми CIG R&D LAB 2022/2023 в Університеті з проєктом «Розумний» котячий ошийник» – створення розумного аксесуару, що дасть змогу власникам котів краще розуміти тварину.

Андрій поділився інформацією про роботу над стартапом, розповів про свій досвід навчання в ІКНІ та подальші плани.

– Стартап розроблено на основі моєї бакалаврської та магістерської роботи. Не мав теми диплому, але обрав як керівника викладачку кафедри програмного забезпечення Тетяну Марусенкову. Вона накидала список ідей з IoT, і серед них були «розумні» речі для котів. Я їх обожнюю, у мене в селі в диких умовах живуть чотири штуки. Так і з’явилася ідея ошийника.

Основна ідея – ошийник, що постійно зчитує звуки кота, й алгоритм, що опрацьовує їх. Тоді на мобільний телефон надходить значення цього звуку – незалежно від того, як далеко власник від кота. Зацікавився саме цим, бо з 2017 року було доведено, що в котів є власна фонетика, і почали відбуватися дослідження в цьому напрямі.

За 2 роки роботи над дипломами я зробив мінімально-технічні моделі, технічні завдання, діаграми, бізнес-план на основі ринку та наукових досліджень. Після перемоги на CIG зібрав команду з кількох студентів кафедри систем штучного інтелекту, й зараз перевіряємо свою бізнес-гіпотезу.

Сьогодні працюємо над пошуком інвестицій та аналізом ветеринарного ринку, оскільки наш продукт унікальний, а значить – не має прямих конкурентів. Також плануємо до кінця року випустити альфа-, а якщо все буде добре, – то й бета-прототип.

Докладніше про навчання Андрія Михайліва на двох кафедрах Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій і плани на майбутнє – на сторінці програми «Штучний інтелект» у соцмережі Фейсбук.