У Tech Startup School розпочала роботу відкрита технологічна лабораторія

06.11.2019 |За матеріалами офіційного сайта Львівської Політехніки

29 жовтня у Tech Startup School, відбулося урочисте відкриття першої у Західній Україні відкритої технологічної лабораторії Tech LabInno, що працює у форматі FabLab. Новинка стане централізованим місцем інновацій для навчання, обміну досвідом у реалізації стартапів, створення умов для прототипування та нових винаходів.

На урочисте відкриття лабораторії завітали ректор університету Юрій Бобало, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, виконувач обов’язки очільника департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда, а також значна кількість львів’ян. Чималий резонанс подія викликала і серед ЗМІ.

– Пам’ятаю, як нещодавно ми відкривали стартапшколу: скільки туди було вкладено сил і яким успіхом вона користується! Сьогодні маємо другий етап, але я запевняю вас, що на цьому ми не будемо зупинятися, – зазначив у вітальному слові Юрій Бобало.

Андрій Москаленко назвав Tech LabInno проєктом, що «насправді підіймає планку стартапної системи не лише Львова, а й України», а Степан Куйбіда вважає її «першими кроками інноваційного вирівнювання нашого регіону».

Очільник Tech Startup school Назар Подольчак подякував своїй команді за роботу, ректорові університету, представникам влади й друзям стартапшколи – за підтримку і допомогу. Опісля згадані особи взяли участь в урочистому перерізанні стрічки і відкритті таблиці, де зазначено усіх жертводавців, які доклалися до устаткування Tech LabInno. Також ректор Політехніки символічно запустив роботу обладнання.

По завершенню офіційної частини всі охочі мали змогу ознайомитися з лабораторією та її обладнанням, а також поспілкуватися з фахівцями Tech Startup school. Над створенням цього простору команда стартапшколи працювала близько року. Наразі Tech LabInno пропонує скористатися 3D-друком (FDM, SLA), фрезером і лазером з числовим програмним керуванням, електронною лабораторією, лабораторією віртуальної реальності, а також широким спектром ручних інструментів.

– Тут є усі можливості, щоб створити якусь унікальну річ. Насамперед ця лабораторія – для студентів Політехніки, які зацікавлені в інноваціях. Тут вони швидко, якісно можуть розробити власну ідею і, найголовніше, вчасно – адже будь-який винахід потребує дуже багато ітерацій та вдосконалень. Перший товар, тим паче стартап, не може бути одразу якісним, тому модель потребує кількаразового прототипування, що й забезпечуватиме наша лабораторія. Ми відкриті для усіх – від 0 до 99 років, незалежно від «стосунків» з технікою. Відвідувачі зможуть побачити, як усе працює, навчитися працювати з обладнанням, розробити власну ідею. Ми хочемо стати частиною всесвітньої мережі FabLab, – розповідає координатор проєкту Дмитро Донченко.

За словами організаторів, процедуру користування обладнанням буде 

сформовано на основі попиту, якого точно не бракуватиме – команда вже має низку передзамовлень. Дмитро пояснює це тим, що такі прилади переважно є лише на заводах масового виробництва, що унеможливлює виготовлення унікальних деталей.

Довідка

В Україні діє всього п’ять подібних лабораторій FabLab. У перспективі Tech LabInno має стати шостою і першою у Західній Україні, а також частиною всесвітньої мережі.