Розумна тростина для частково незрячих: успішний стартап студентки Львівської політехніки

17.01.2024 |ЗА МАТЕРІАЛАМИ САЙТУ «ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ»

Студентка бакалаврської програми «Інтернет речей» Меланія Волошинська, яка навчається на кафедрі комп’ютеризованих систем автоматики Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Львівської політехніки, у дитинстві два роки прожила з двома незрячими жінками, а нині має чимало таких знайомих. Спілкуючись з ними, дівчина зблизька зрозуміла, з якими викликами стикаються люди з порушеннями зору і як часто вони травмуються через перешкоди на дорозі. Тож Меланія вирішила зробити свій внесок, аби полегшити їм життя – так виникла ідея розумної тростини.

Проєкт «Розумна тростина» (Smart Walking Cane) Меланія вперше презентувала на університетському конкурсі стартапів і за порадою викладача долучилася до програми «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО», яку Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» реалізував за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Саме завдяки участі у цій програмі Меланія отримала можливість вдосконалити свій прототип, показати його потенційним інвесторам та отримати грошову нагороду для розвитку проєкту.

«Тростина внизу має датчик відстані, який визначає, сходи чи бордюри попереду, а ручка подає людині вібросигнал про це. Під час тестування прототипу ми виявили проблему, що людина може забувати, де вона залишила тростину. Тому в ручці вбудовано сенсор, що реагує на свист і видає мелодію, щоб її можна було знайти. Під час навчання за програмою Тех Стартап Скул особливо цінною була робота з ментором з технічної частини – він багато розповів мені про різні види електроніки та як з ними працювати», – розповідає Меланія Волошинська.

Конструкцію зробили дуже подібною до звичайної тростини, тож навіть якщо акумулятор розрядиться – тростину все одно можна використовувати. Найближчим часом команда планує виготовити 1000 таких тростин.

«Завдяки тому, що ми посіли призове місце у програмі, яку підтримує Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», й отримали призовий фонд від Львівської обласної військової адміністрації – ми змогли закупити більше матеріалів для створення тростин. Також плануємо вдосконалювати продукт: корпус зробимо зі склопластику, додамо функцію визначення кольору світлофора тощо. Робота над тростиною – це моє хобі, яким я можу займатися цілими днями, і дуже хочу масштабувати цей проєкт», – каже дівчина.

Після завершення програми Меланія продовжила розвивати свій стартап – і вже у листопаді 2023 року виграла $4000 від організації IT Meets Startup.

«Я мрію, щоб темі інклюзії та зручного простору для незрячих присвячували більше уваги на рівні усієї країни», – додає Меланія Волошинська.

Майже 600 школярів та студентів з 10 громад Львівщини успішно пройшли навчання у програмі «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО», яку реалізувала стартап-школа Національного університету «Львівська політехніка» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Учасники підвищили навички креативного мислення, основ ІТ, біотехнологій, робототехніки, управління дронами, 3D-моделювання. Також вони розробили та презентували потенційним інвесторам 116 ідей стартапів. Переможці отримали грошовий приз для розвитку свого бізнесу. Програма стала ще одним кроком до створення нового покоління підприємців та інноваторів в Україні.